Ulaskom RH u Europsku Uniju otvorile su nam se velike mogućnosti za dobivanje bespovratnih sredstava za Regionalni razvoj iz nekoliko različitih fondova.
Ministarstvo Poduzetništva i Obrta raspisuje natječaje po kojima se moraju pripremiti projekti.

Projekt podrazumijeva pripremu kompletne dokumentacije vezane za točno određenu skupinu poduzetnika i njihove potrebe.
Radi se o pripremi financijske dokumentacije (računovodstvenih izvješća), Izrada planske dokumentacije i kratke studije isplativosti budućega projekta (iz čega će se financirati otplata nove investicije), ponude za određenu nabavu koja se planira obaviti sa napravljenim troškovnikom i imenovanim voditeljem projekta, koji će kada sredstva budu odobrena, voditi evidenciju utroška dobivenih sredstava i izvještavati Ministarstvo, koje izvještava Europsku Uniju. Provjerava se da li su sredstava potrošena točno onako kako se po pojedinim stavkama u projektnoj dokumentaciji predvidjelo. Sve stavke koje se slažu sa projektom na licu mjesta ulaze u obračun za dobivanje bespovratnih sredstava predviđenih raspisanim natječajem i programom u predviđenom postotku bespovratnih sredstava.

Radi se o ozbiljnom poslu pa i ako se radi o samo 150.000.- kuna sredstava. Konzultanti dnevno prate promjene koje se događaju u tijeku izrade projektne dokumentacije do dana predaje što je također zadano vrijeme.
Za voditelja projekta i pripremu cijele dokumentacije također se može dobiti bespovratna sredstva ako je tim natječajem to predviđeno tako da je trošak voditelja projekta prihvatljiv trošak za poduzetnika. Znači ako su za vaš projekt predviđena sredstva 150.000.- kuna prihvatljiv trošak voditelja projekta je npr. 15.000.- kuna od čega se po završenoj pripremljenoj dokumentacija prilikom predaje plaća konzultantu –voditelju projekta (cca 3%) 4.500.- kn a ostatak se plaća kada Projekt bude potvrđen i poduzetnik dobije bespovratna sredstva.

Dakle sredstava ima samo za Hrvatsku više od 30 milijardi € , ali su i forma i sadržaj projekta jednako važni da bi se prošlo na natječaju.

Naša tvrtka zaposlila je djelatnika za izradu projektne dokumentacije i osposobila ga za Voditelja projekta tako da možemo pružiti kompletnu uslugu.

Do sada su se radili praktično mali poslovni planovi kao i za poslovne banke i sredstva su se dobivala na temelju tih kratkih planova iz pretpristupnih fondova
npr. za građenje je bilo dovoljno imati samo idejni projekt.

Sa ovim sredstvima više nije tako i zato puno ozbiljnije treba pristupiti pripremi da bi se dobila sredstva koja nam stoje na raspolaganju.
Ove godine ima puno natječaja u najavi za male, mikro i srednje poduzetnike, ugostiteljstvo, turizam, proizvodnja, nove tehnologije IT oprema strojevi idr.

Možete nazvati na naš telefon 023/311-571 ili 023/312-310 ili mob. 098/485-017

Ako poznajete nekoga tko želi aplicirati na sredstva iz EU fondova a ne zna kome bi se obratio slobodno ga uputite na nas.

Srdačan pozdrav,

Marija Radošević
Ana Filjas Žbulj